Dippen en smeren maar! Sausje van Swaans
serveersuggesties

Inge: 
Crunchy
burger

Men neme een plantaardige kipkrokantburger, een lekker briochebroodje met sesamzaadjes (voor de liefhebbers heb ik nog wel een goed recept!), een plakje kleffe cheddarkaas, een handje ijsbergsla, eventueel wat schijfjes tomaat, augurk of jalapeño voor de liefhebber. Én natuurlijk het Sausje van Swaans, voor nét dat beetje extra pit en romigheid. Perfecte hap voor vrijdagavond. Niks meer aan doen. Behalve misschien wat aardappeltjes in de oven schuiven voor erbij. Daar is onze saus namelijk ook heul lekker bij.

Anouk:
Vegavariatie 

Welke saus is eigenlijk lekkerder dan truffelmayonaise? Nou, ik heb een nieuwe favoriet hoor: het Sausje van Swaans. Op mijn broodje met plantaardige kroketburger, sla en avocado vervang ik de truffelmayonaise tegenwoordig voor onze eigen saus. En ga je voor een simpel AVG’tje? Dan is het Sausje van Swaans erg lekker bij je vleesvervanger. Ook bij cajunaardappeltjes trouwens. Niet zo gek dat mijn eerste potje zo snel op was.

Maud:  
Tik ’n eitje 

Mijn lunch bestaat meestal uit een simpele boterham. Maar op thuiswerkdagen wil ik nog wel eens gek doen. Met een krentenbol met pindakaas of een beschuit met boter en jonge kaas bijvoorbeeld. Lange tijd was toast met mayo, een plak oude kaas en een gekookt ei favoriet. Maar sinds het Sausje van Swaans heb ik een verbeterde variant op deze lunchhap: besmeer een sesamcracker met een dun laagje saus, skip de kaas (less is more) en beleg met plakjes ei – liefst zachtgekookt, zeg een minuut of acht. Met een beetje gemalen zwarte peper geef je de sambal in de saus extra cachet.

Miriam: 
Groene maaltijdsalade 

Mix knapperige baby romaine-sla, zelf in de oven gedroogde kerstomaatjes en gegrilde kipreepjes (of vega kipstuckjes) in een kom. Voeg toe: al het andere wat je verder lekker vindt, zoals in mijn geval avocado, komkommerblokjes, wat pitten en een eitje. Dan het Sausje van Swaans erover en als je wilt zondigen nog wat parmesan. Stevig desembrood erbij en je salademaaltijd is compleet.

Cezanne:  
In de groentela

Het Sausje van Swaans bleef een tijdje uit het zicht van mijn huisgenoten. Tot we een keer barbecueden en hele repen vers stokbrood in het arme kleine potje verdwenen. Jammer, want hierdoor was the word out (en de pot leeg). Ik verheug me daarom op een nieuwe batch. Dan maak ik een lekker broodje burger (à la Inge). Of een salade zoals die van Miriam. Daarna zwiep ik het laatste korstje nog even lekker door de pot. En verstop de saus in de groentela. Daar kijkt toch niemand.

Nora: 
Bij de bugles 

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet zo vaak ergens saus bij eet. Ik giet niks over mijn bloemkool, mijn hamburgers beleg ik alleen met groenten en er hoeft van mij geen mayonaise bij een gebakken ei. Wel gebruik ik saus als dip. En ik heb bijna al mijn snacks in het Sausje van Swaans gedoopt. Van ham-kaastosti’s tot Brabants worstenbrood. En van knakworsten tot maïswafels. Mijn man keek mij wel even verbaasd aan toen ik mijn Bugles-chips vulde met het sausje. Maar nadat hij het proefde, was de pot binnen twee dagen leeg.

Hilde:  
Sambal en oude kaas

Hoewel ik gek ben op lekker eten, ben ik geen fantastische kok. Ik ben nogal van het experimenteren en dat pakt niet altijd even goed uit. Het zal geen toeval zijn dat mijn man inmiddels liever zelf kookt thuis. Met het Sausje van Swaans wist ik zelf raad: op een verse zuurdesemboterham met wat sambal en oude kaas. En houd je net als ik van havermout? Dan kan ik je een hartige havermout met groentebouillon, cherrytomaatjes, wat oude kaas (of edelgistvlokken voor de vegan variant) én het Sausje van Swaans ook van harte aanraden. Maar: alleen voor de experimentele eters.

Niels:  
Op de bank

Vriendin en ik op de bank. Schaaltje naturel chips tussen ons in. ‘Aan jou de eer’, zegt ze. Ssshhhtpop. Het zwarte dekseltje schiet los. Eerst zo proeven. Twee theelepeltjes verdwijnen in de saus, dan in onze monden. We proeven. ‘In het begin licht pittig’, zegt ze. Tinteling op de tong. Maar ook zacht. Als zalf. ‘Duidelijke toetsen van whiskey’. Ja, beetje rokerig. ‘Zoetig ook’. Het kleurt de hele mond. ‘Van voor tot achter’. Nu met een chipje. Ook goed. Ben benieuwd hoe dit met vlees combineert. ‘Misschien moet je vrijdag iets maken met vlees’. Nog een chipje in de saus. ‘Doe het potje maar dicht, anders is het zo op’.

Sophie:  
Lekker dippen 

Het eerste potje Sausje van Swaans bleef best een tijdje dicht in de koelkast staan, want net als collega Nora ben ik niet zo’n sauseter (op mayonaise bij de frietjes na). Totdat ik op een thuiswerkdag een simpele tosti kaas maakte en dacht: dat kan vast lekkerder. Na een goede klodder op mijn bord om in te dippen, was ik om. Burgers, tosti’s, gebakken aardappeltjes, schnitzels en crackers met kaas: onze saus is overal lekker bij. En ik ben niet de enige fan, ook mijn vriend wacht met smart op een nieuw potje.

Matthijs:  
Op de grill

Het Sausje van Swaans komt bovengemiddeld goed uit de verf bij de barbecue. Lekkere dingen op het rooster, gezellige mensen in de tuin (niet andersom!) en een zomers biertje binnen handbereik. Heb je een bluetoothspeaker, dan doet Jack Johnson het op zonnige dagen altijd goed. Of Manu Chao, de Frans-Spaanse troubadour. Dat is beter dan Frans-Duits. Met Kerstmis kun je de barbecue vervangen door het gourmetstel, het bier door wijn en Jack of Manu door Sky Radio, vooral als je je bezoek beu bent. Maar het sausje hoef je niet te vervangen. Die past bij elke vurige gelegenheid. Bon appetit!

Proeven? 

Onze saus – limited edition en fans hebben al een stevig beroep op de voorraad gedaan – is gemaakt om van te genieten. Dus wil jij ook zo’n potje in jouw koelkast of op tafel? Of een refill omdat de bodem in zicht is? Een berichtje aan ons is genoeg!

Mag ik het sausje van Swaans bij je bezorgen?

Stuur me een berichtje en we spreken iets af